Često postavljana pitanja

Šta znači „SEO“ i čemu služi?

Termin „SEO“ (en. Search Engine Optimization ) se može prevesti kao „Optimizacije Za Pretraživače“. SEO predstavlja angažovanje u podešavanju parametara za pravilno rangiranje na pretraživačima, sa konačnim ciljem koji se definiše povećanjem organskog saobraćaja ka vašem sajtu.

Kako bi SEO jednog sajta bio pravilno podešen, potrebno je voditi računa o preko 200 faktora koji ukoliko se pravilno podese, mogu rangirati određenu stranicu vašeg sajta na prvu poziciju pretraživača za određenu ključnu reč.


 

Koji su bitni SEO parametri kojima je potrebno posvetiti pažnju?

Prilikom SEO optimizacije vašeg sajta potrebno je implementirati neke od sledećih stvari:

Bitni parametri za uspešno rangiranje

 • Broj ostvarenih poseta na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou
 • Boldovanje ključnih reči
 • Unos “ALT” ( alternativnih ) atributa u opisu slika na sajtu. Ovo je veoma važan korak koji rangira vaše slike na Google Search Images delu platforme
 • Pravilan unos “H” tagova
 • Linkovanje sadržaja na sajtu sa društvenim mrežama
 • Korišćenje ključnih reči u okviru naziva domena

 

Najbitniji parametri za SEO optimizaciju

 • Unos kvalitetnog sadržaja
 • Unos “Meta” tagova
 • Kreiranje “sitemap.xml” fajla, odnosno takozvana “mapa sajta”
 • Unos ključnih reči i ključnih fraza unutar “title” tagova
 • Unos “nofollow” linkova
 • Backlinking, odnosno, kreiranje i strategijska implementacija linkova sa drugih sajtova koji vode ka vašem veb sajtu
 • Korišćenje ključnih reči i ključnih fraza unutar “body” tagova

 

Za uspešno pozicioniranje vašeg sajta je takođe potrebno vreme. Često se to vreme ogleda u mesecima, a za ekstremno pozitivne rezultate i u godinama


 

 

Koji su ostali parametri kojima je potrebno posvetiti pažnju?

Sada ćemo navesti nekoliko bitnih atributa kojima je potrebno posvetiti pažnju, ali nisu toliko bitni kao gore navedeni.

 

 • Razumljivost unetog tekstualnog sadržaja i lakoća čitanja
 • Korišćenje ključnih reči u okviru prvog tekstualnog pasusa
 • Korišćenje ključnih reči u okviru “opisnih” atributa
 • Linkovanje tekstualnog sadržaja ka ostalim stranicama na vašem sajtu

 

Koje su najčešće greške prilikom SEO optimizacije?

Prilikom SEO optimizacije često dolazi do implementiranja različitog spektra grešaka koji vaš sajt često mogu loše rangirati. Ponekada se dešava da poseban algoritam Google Inc. kompanije i kazni sajt zabranom pozicioniranja! Ovaj algoritam koji je zadužen za validaciju SEO implementiranih metrika se zove “Google Penguin”, odnosno “Gugl Pingvin”.

Kako biste izbegli potencijalnu zabranu rangiranja vaše veb stranice potrebno je da izbegavate neke od sledećih grešaka:

 

 • Preterano korišćenje ključnih reči, odnosno, “keyword stuffing”
 • Disfunkcionalni linkovi stranica
 • Disfunkcionalni slikovni linkovi, odnosno, slike koje više ne postoje na sajtu ali linkovi ka njima postoje
 • Dupliciranje sadržaja
 • Dupliciranje meta tagova
 • Nedostatak meta tagova
 • Dupliciranje H1 tagova
 • Nedostatak mape sajta

 

Lista potencijalnih grešaka prilikom SEO optimizacije je poprilično dugačka. Upravo ovo je razlog da SEO optimizaciju prepustite nama.

 

Digitalno Pero vam nudi svoju ekspertizu u SEO optimizaciji veb stranica, pojedinačnih postova ili proizvoda.


 

Šta je bolje “SEO” ili “SEM”?

Termin “SEO” smo definisali, ali “SEM” nismo. Termin “SEM” ( en. Search Engine Marketing ) se može prevesti kao “Marketing Pretraživača/Pretraživanja”. “SEM” se definiše kao digitalni marketing koji kroz sve svoje platforme i načine oglašavanja donosi reklamne rezultate vezane za vaš veb sajt. SEO i SEM su podjednako dobri za poslovanje, ali uz SEM brže dolazite do povećanja saobraćaja na vašem sajtu. SEO možda zahteva više vremena da bi organski saobraćaj porastao, ali na duže staze je pogodniji.

Ukratko, SEM je plaćeni saobraćaj usmeren ka vašem sajtu, dok je SEO organski.


 

Da li HTTPS utiče na SEO optimizaciju?

DA! Ukoliko niste upoznati šta je tačno HTTPS ( en. Hypertext Transfer Protocol Secure ) je u suštini sigurnija verzija HTTP (en. The Hypertext Transfer Protocol ).

Google kompanija koristi posebne algoritme koji pretražuju svaki sajt koji postoji na planeti za SEO signale. Jedan od najvažnijih signala je upravo HTTPS protocol. Ovaj protokol obaveštava Google algoritme da je sajt siguran i bezbedan za boravak. Ne samo što se sajtovi koji imaju HTTPS prvi pretražuju i čitaju od strane Google algoritama, već se i rangiraju bolje! HTTPS je takođe i brži od HTTP protokola, što utiče na procenat klikova koji vode do vašeg sajta!

 


 

Da li su SEO meta tagovi bitni za pravilnu optimizaciju?

Da, veoma su bitni, ali ne svi.  Postoje četiri vrste meta tagova:

 

 • Meta Keywords Attribute – Ključne reči koje smatrate važnim za određenu upitnu stranicu
 • Title Tag – Naslov stranice
 • Meta Description Attribute – Kratak opis stranice
 • Meta Robots Attribute – Indikatori koji obaveštavaju Google algoritme da li da pretražuju vaš sajt. Ovaj fajl se naziva robot.txt

 

Svaki od navedenih meta tagova nosi određene „poene“. Google algoritmi prate unapred izdefinisana pravila koja služe za rangiranje sajtova, i prilikom pretraživanja sajta sabiraju sve relevantne SEO parametre i na kraju daju ocenu vašem sajtu. Ta ocena je ono što rangira vaš sajt iznad, ili ispod konkurencije.


 

Šta znači termin “SEO backlinks”?

Kada su internet pretraživači prvi put počeli sa indeksiranjem veb stranica bio im je potreban način da odrede koje su stranice relevantne za određeni upit, takozvani “sistem rangiranja”. Kvalitet linkova koji vode ka određenoj stranici sa određenim upitom se pokazao kao izuzetno pravilan način rangiranja, odnosno povezivanja važnosti određene stranice na kojoj se nalazi odgovor na određeni upit.

Ovakav vid rangiranja predstavlja sistem poverenja, što više linkova imate koji vode ka vašem sajtu, Google će vam više verovati i rangirati vaš sajt visokim pozicijama za određenu ključnu reč.


 

Šta je autoritet domena, i kako je on povezan sa SEO optimizacijom?

Autoritet domena je povezan direktno sa pozicioniranjem domena/veb sajta na pretraživačima. Google algoritmi pretražuju svaku stranicu svakog sajta, ne jednom, već mnogo puta u toku jedne godine. Pregleda se svaki SEO faktor koji je definisan kao važan faktor za rangiranje, i ukoliko je vaš veb sajt pravilno optimizovan tada sajt dobija poverenje od strane kompanije Google inc. I nagrađen je visokim pozicijama na pretraživačima.

Digitalno Pero vam nudi svoju ekspertizu u SEO optimizaciji. Ukoliko izaberete nas kao vaše predstavnike u digitalnom okruženju dobijate pouzdanog partnera koji će vaš veb sajt rangirati visokim pozicijama na pretraživačima!


 

Koja je razlika između Internal & External ( unutrašnjih i spoljašnjih ) linkova?

„Internal“ linkovi su svi oni linkovi koji se nalaze na vašem veb sajtu i usmeravaju se ka istom sajtu na kojem se nalaze. „External“ linkovi su svi oni linkovi koji se ne nalaze na vašem veb sajtu, već sa drugih sajtova vode ka vašem.

Važnost ova načina linkovanja je izuzetna, ali postoje određena pravila koja se moraju poštovati kako bi linkovanje imalo smisla, i kako ne biste došli u situaciju da vas algoritmi kompanije Google kazne zabranom prikazivanja u pretragama. Zabrana prikazivanja u pretragama je nešto o čemu je potrebno zaista voditi računa i upravo zbog toga ovo prepustite „Digitalnom Peru“.

Naše dugogodišnje iskustvo vam garantuje uspešne strategije linkovanja koje će vaš veb sajt pravilno postaviti u digitalno okruženje i obezbediti vam visoke pozicije prilikom pretraga.


 

Da li pisanje blogova utiče na SEO optimizaciju?

DA! Pisanje blogova je jedan od najboljih načina usmeravanja poseta ka vašem sajtu. Svaki blog post koji je napisan na pravilan način može da dovede hiljade, desetina hiljada ili u nekim slučajevima stotine hiljada poseta ka vašem sajtu.
Pisanje blogova nije ni najmanje lak posao. Ne samo što je potrebno iskustvo u pisanju, kao i vokabular, već je potrebno poznavanje materije o kojoj se piše. Potrebno je zadržati pažnju svima koji čitaju određeni blog jer Google algoritmi vode računa o apsolutno svemu. Tako da, ukoliko neko vidi vaš blog i sa istog izađe neposredno po dolasku, Google algoritmi to smatraju lošim signalom i negativno rangiraju blog post.

Kako se ovo ne bi i vama desilo, Digitalno Pero vam nudi svoju uslugu pisanja blog sadržaja.

Naš stručni tim će za vas izvršiti istraživanje tema o kojoj želite da se piše, osmisliti koncepciju sadržaja i implementirati SEO faktore potrebne za pravilno pozicioniranje vašeg blog posta na pretraživačima.


 

Zbog čega je SEO bitan za moje poslovanje?

Ukoliko je digitalni marketing bitan za vaše poslovanje ( zaista se nadamo da jeste, jer danas se bez digitalnog marketinga ne može uspeti ), onda SEO predstavlja jedan od najvažnijih faktora vašeg poslovanja. Pravilnom optimizacijom vašeg sajta usmeravate potencijalne klijente i/ili potrošače ka vašem sajtu. Svaki put kada neko ukuca određenu ključnu reč u pretraživač, na vrhu rezultata pretrage na prvoj stranici se prikazuju rezultati koji su najrelevantniji za određenu ključnu reč ili upit. Tu možete biti i Vi ukoliko vaš sajt pravilno optimizujete.

 

Postoji preko 200 faktora koji utiču na optimizaciju jednog sajta. Digitalno Pero vam nudi svoju ekspertizu, svoje znanje kako biste ostvarili vaše poslovne ciljeve. Ne samo to, ukoliko se jedan sajt pogrešno optimizuje, postoji verovatnoća da će taj sajt biti na „crnoj listi“ kompanije Google. Sajtovi koji prekrše pravila optimizacije rizikuju da imaju zabranu prikazivanja na rezultatima pretrage i veoma je teško ukloniti tu zabranu. Zbog toga je potrebno da SEO optimizaciju prepustite nama.