Grafički Dizajn & Veb Dizajn

Posted on

Koja je razlika između grafičkog i veb dizajna?

Kao prvo, šta je grafički dizajn?

Prema institutu za grafičku umetnost u SAD (AIGA), grafički dizajn je definisan kao „umetnost i praksa planiranja i projektovanja ideja i iskustava sa vizuelnim i tekstualnim sadržajem“. Grafički dizajn vizuelno prenosi određene ideje ili poruke. Takvi vizuelni materijali mogu biti jednostavni kao logotip preduzeća ili složeni kao izgled stranica na veb sajtu. Grafički dizajn uzima grafičke i tekstualne elemente i implementira ih u više vrsta medija, na taj način se pomaže proizvođaču da se poveže sa potrošačem. Kompanije mogu koristiti grafički dizajn za promociju i prodaju proizvoda putem oglašavanja, a veb stranice za prenošenje složenih informacija na pažljivo isplaniran način putem infografika ili razvoja identiteta. Takođe je važno imati na umu da iako mnogi projekti grafičkog dizajna imaju komercijalne svrhe poput reklama i logotipa, on se takođe koristi u drugim kontekstima, a radovi na grafičkom dizajnu često se stvaraju isključivo kao sredstvo umetničkog izraza.

 

Grafički dizajn

Kada razmišljate o grafičkom dizajnu, na šta tačno mislite? Da li mislite na digitalne reklame, grafiku koja je privlačna i estetski elegantna? Predivni templejti online časopisa?  Iako se svi ovi parametri uklapaju u definiciju koja opisuje grafički dizajn, ovaj izraz ipak obuhvata mnogo veb dizajn polja: mobilne lokacije, etikete, logotipe, plakate, vizit karte, celokupan izgled veb sajtova i još mnogo toga. Pa šta je onda tačno grafički dizajn? Navođenje ovih primera je adekvatan opis za grafički dizajn, dobar je početak, ali ne prikazuje celu sliku koja opisuje grafički dizajn.

 

Grafički dizajn u svojim osnovama

Da biste bolje razumeli grafički dizajn važno je biti svestan elemenata i principa koji čine grafički dizajn. Elementi koji se koriste prilikom razvijanja koncepcije i estetskog sadržaja čine grafički dizajn upečatljivim delom digitalnog okruženja. Grafički dizajn koristi neke od sledećih elemenata prilikom svoje realizacije: korišćenje boja, obrazaca, paterna, grafičkih tekstura, vizuelno upečatljivih slika i još mnogo toga što u svojoj srži predstavlja skup smernica koje pomažu grafičkom dizajneru da postigne efikasnu kompoziciju. Ovi osnovni principi pomažu u stvaranju ravnoteže i stabilnosti za krajnji proizvod.

 


Digitalno Pero vam nudi svoje usluge kreiranja logotipa, osmišljavanja vizuelnog sadržaja za društvene postove i osmišljavanja vašeg vizuelnog nastupa i korporativnog identiteta u digitalnom okruženju.


 

Grafički dizajn i tipovi grafičkog dizajna

Grafički dizajn se sastoji iz mnogih oblasti i specijalizacija čiji raspon se kreće od pripreme za štampu, preko veb dizajna i animacija pa do raznih pokretnih grafika. Grafički dizajn nudi mogućnosti za praktičnu primenu kao nikada pre. Da ste recimo upitali nekoga pre 20 -30 godina da vam da definiciju, šta tačno znači grafički dizajn, verovatno bi ste dobili odgovor da je grafički dizajn usmeren na pripremu štampanja za časopise, filmske plakate ili reklame. Sada živimo u digitalnom dobu, koje je rodilo nekoliko novih vrsta grafičkog dizajna:

 

Veb sajt dizajn – ovakav vid grafičkog dizajna uključuje izradu interesantnih i intuitivnih veb stranica za svoje korisnike. To uključuje celokupni izgled, paletu boja koja se koristi prilikom realizacije projekta i navigaciju.

 

User experience ( UX ) design / Dizajn korisničkog iskustva je fokusiran na kreiranju upotrebljivosti stranica, odnosno akcenat se stavlja na to da veb stranica ili aplikacija budu jednostavne i da zadovoljavaju potrebe krajnjeg korisnika.

 

Motion graphic design / Dizajn grafike ili animacija oživljava vizuelne elemente kroz specijalne efekte.

Veb dizajn je proces planiranja, konceptualizacije i uređenja sadržaja namenjenog digitalnom okruženju. Moderan veb dizajn nadilazi estetiku okruženja sajta i upotpunjuje je funkcionalnošću. Veb dizajn nije ograničen na veb lokacije jer uključuje i druge namene kao što su veb aplikacije, mobilne aplikacije i dizajn korisničkog interfejsa.

 

Izgled veb stranice

Način na koji odlučite da uredite svoj sadržaj imaće dramatičan uticaj na izgled i funkcionalnost vašeg veb sajta. Iako nema nekih posebnih pravila kada je u pitanju izgled veb stranica, postoje principi kojih bi se trebalo pridržavati. Ako ne znate kako se pravilno kodira, od ključne je važnosti razumeti ograničenja različitih alata za dizajn veb stranica kako se ne biste zaglavili na polovini kreiranja vaše veb stranice. Izgled veb stranica je jedan od presudnih faktora kada se govori o vremenu provedenom na vašem sajtu. Ukoliko je veb dizajn vaše stranice oskudan i vizuelno neupečatljiv, rizikujete da vas gledaju kao amatera u vašoj industriji poslovanja, da steknu pogrešnu sliku i da napuste vaš sajt. To nije dobro iz mnogo razloga, kao prvo gubite potencijalnog klijenta, kao drugo stičete lošu reputaciju, jer ljudi prenose svoja lična iskustva drugim ljudima i kao treće rizikujete da budete loše rangirani na veb pretraživačima usled grešaka u optimizaciji kreiranja veb dizajna.

 

Elementi veb dizajna

Prilikom dizajniranja veb stranice neophodno je uzeti u obzir izgled i funkcionalnost veb lokacije. Integrisanje ovih elemenata u dizajn pomoći će performansu stranice, bez obzira na način merenja performansi. Da li ste znali da, zbog optimizacije za pretraživače, veb dizajn može imati ogroman uticaj na vaše performanse u pretraživačima kao što je Google?

Digitalno Pero vam nudi svoje stručno znanje u vidu nekoliko saveta koje trebate uzeti u obzir u svom dizajnu kako biste bili sigurni da sve izgleda dobro na vašem veb sajtu.

Izgled veb stranice i sadržaj koji sačinjava tu istu stranicu idu ruku pod ruku, tako da prilikom kreacije veb stranice ne treba ih smatrati razdvojenim. Ukoliko se dizajneri i autori sadržaja udruže i rade zajedno, to im može omogućiti snažan finalni dizajn.

 

Digitalno Pero vam nudi upravo to, jak tim koji zajedničkim snagama radi na realizaciji zajedničkih ciljeva.

 

Boje

Boje su jedan od najvažnijih elemenata koje treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja veb stranice.
Imajte na umu da ovde postoji mnogo zabluda o psihologiji boje. Prilikom odabira boja za vaš veb sajt važno je usredsrediti se na usklađivanje boja sa markom i porukom koju pokušavate da prenesete. Previše boje kvari generalnu sliku o ozbiljnosti veb dizajna i vaše stranice, tek u nekim retkim slučajevima je korišćenje velike palete boja prihvatljivo. To su uglavnom biznisi koji se bave nekim izuzetno vizuelno kreativnim poslovima koji zahtevaju šarenilo na njihovom sajtu. U svim ostalim slučajevima kada se spominje veb dizajn, potrebno je da obratite pažnju i da dobro razmislite koje boje će vas predstavljati u digitalnom okruženju.

 

Grafički elementi u veb dizajnu

Upotreba grafičkih elemenata u veb dizajnu se menjala sa godinama. Danas je kombinovanje lepih boja i oblika ono što može da se koristi za postizanje mnogih ciljeva, kao što je usmeravanje pažnje posetilaca vašeg veb dizajna. Upravo takav pristup grafičkom i veb dizajnu donosi rezultate. Najveći izazov u ovakvom vidu trenda jesu komplikacije koje nastaju prilikom traženja implementacije dizajna bez potrebe za oslanjanjem na kod.

 

Slikovni sadržaj i ikonice

Da bi vaš veb sajt bio konkurentan u digitalnom svetu potrebno je da pored svega o čemu smo pričali ima i slike vrhunskog kvaliteta, kao i ikonice koje će navoditi ljude i skretati im pažnju na bitne stvari. Za ovako nešto je potrebno puno truda i znanja Pravilno obrađivanje i kreiranje slika i vizuelnog sadržaja za vaš sajt nije ni malo lak posao. Slike su ono što zaista privlači pažnju, slike visokog kvaliteta koje odišu informacijama o vašoj kompaniji. Ovo je upravo jedan od razloga zbog kojeg je Instagram toliko popularna digitalna platforma.

Digitalno Pero vam nudi uslugu kreiranja vrhunskog sadržaja za društvene mreže.

 

Upotreba fontova

Prilikom dizajniranja veb stranice, neophodno je odabrati parove fontova koje se lako čitaju i koji nadopunjuju dizajn. Postoje različite platforme koje nam omogućavaju da izaberemo adekvatne fontove za vaš sajt. Mnogi vlasnici veb sajtova čine istu grešku u prvim koracima pokretanja sajta, a to je aktivacija previše različitih fontova na sajtu. Na taj način se stvara konfuzija, sadržaj je težak i zamoran za čitanje, i može da odbije vaše potencijalne klijente sa vaše veb stranice. Upravo to je jedna od većih grešaka u veb dizajnu.

 

Video sadržaj

Video sadržaj su sve veći trend među veb dizajnerima. Ukoliko se video zapisi pravilno koriste, mogu pomoći posetiocima da dožive prijatno iskustvo boraveći na vašem sajtu. Jedina stvar koju treba imati na umu je da privlačni video zapisi ne smeju da se nadmeću sa vašim pisanim sadržajem, ipak je pisani sadržaj od velike važnosti. Naravno postoje i odstupanja u veb dizajnu kada je moguće primeniti i takav vid strategije da video sadržaj bude dominantan, tako da pažljivo treba izabrati odgovarajuću strategiju za određene industrije poslovanja.

 

Elementi funkcionalnosti

 

Navigacija

Navigacija je jedna od glavnih komponenti koja određuje da li vaša veb lokacija pravilno funkcioniše. U zavisnosti od publike, navigacija može poslužiti u više svrha. Posetiocima koji su prvi put na vašem veb sajtu pomaže da otkriju šta imate u ponudi, dok sa druge strane takođe može da ih usmeri u određene delove unutar vaše veb lokacije.

Brzina

Bez obzira koliko je vaš dizajn lep, ako se ne učita u razumnom roku neće se pojaviti u pretrazi i neće ostvariti vaše ciljeve, jer niko ne voli spore veb stranice. Ozbiljni developeri sajtova ulažu puno truda u pravilnu optimizaciju i funkcionalnost sajta, pogotovo kada se priča o vremenu učitavanja veb stranice. Kao jedan od pokazatelja brzine učitavanja veb stranica je Google page speed test.

 

Google page speed test: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

 

 

Animacije

Postoji mnoštvo tehnika u polju veb animacija koje mogu pomoći dizajnu vašeg veb sajta da ispuni sve zadatke koje ste zacrtali u vašem marketinškom planu, od privlačenja pažnje korisnika do povratnih informacija o određenim interakcijama sa sadržajem kao što su klikovi na određena polja sajta.

 

Kompatibilnost između pretraživača i uređaja

Odličan dizajn će izgledati dobro na svim uređajima i pretraživačima. Ako svoj veb sajt pravite od nule, preporučujemo vam korišćenje unakrsnih alata za testiranje kako bi ovaj proces bio što efikasniji.

 

Adaptivni način funkcionisanja

Responsive način funkcionisanja

(image credit: UX Alpaca)

 

Tipovi dizajna veb stranica

Iako ćete možda naići na članke koji govore o nepreglednom broju stilova dizajniranja veb stranica ( fiksni, statički, fluidni i slični ) u današnjem mobilno orijentisanom svetu postoje samo dva načina da se pravilno dizajnira veb stranica: adaptivni i responsive veb sajtovi.

 

„Adaptivni“ veb sajtovi

Adaptivni veb sajtovi koriste dve ili više verzija stranica koje su prilagođene za različite veličine ekrana. Prilagodljivi veb sajtovi se mogu podeliti u dve glavne kategorije na osnovu toga kako veb lokacija otkriva koju  verziju je potrebno prikazati. Prilagođavanje se vrši na osnovu tipa uređaja. Kada se vaš klijent poveže sa veb stranicom HTTP zahtev će uključiti polje zvano „user agent“ koje obaveštava server o vrsti uređaja koji pokušava da vidi stranicu. U osnovi to znači da veb lokacija zna koju verziju da prikaže, da li desktop ili mobilni. Jedini problem ovakvog načina pristupanja je da ako smanjite prozor pretraživača na radnoj površini stranica se neće prilagoditi jer i dalje prikazuju punu verziju radne površine.

Adaptacija na osnovu širine browser polja

Umesto da se koristi „user agent“, veb lokacija koristi medijske upite i tačke prekida za prebacivanje između verzija. Umesto da imate verzije za radnu površinu, tablet i mobilne uređaje, imali biste verzije 1080px, 768 px ili 480 px.
Pored toga što nudi veću fleksibilnost prilikom dizajniranja, ovaj pristup nudi i responzivniji izgled prilikom promene veličine vašeg pretraživača.

 

„Responsive“ veb sajtovi

Ovakvi sajtovi koriste kombinaciju fleksibilnih mreža ( zasnovanih na procentima ) sa tačkama prekida kako bi kreirali prilagođeni izgled svake veličine ekrana. Za razliku od adaptivnih veb lokacija koje se prilagođavaju samo kada dostignu tačku prekida, responsive veb stranice se konstantno menjaju u skladu sa veličinom ekrana.

 

Ukoliko vas zanima šta je to digitalni marketing, možete pročitati jedan od naših najdetaljnije opisanih blog postova na temu digitalnog marketinga.

Autor teksta:
Nenad Radakovic

Nenad Radakovic

Full-stack digitalni marketing stručnjak

Pogledaj profil
Nenad Radaković je full-stack digitalni marketing stručnjak i osnivač Digitalnog Pera. Intenzivno je posvećen svim oblastima digitalnog marketinga, o kojima je pisao na sajtu. PPC, CRO, SEO, copywriting and content writing su samo neke od usluga koje su ga dovele do klijenata kao što su Aleksandar Stanic, Webiz, Kozmo, Minut za mene, ZenQ, DNK Test, Guaranteed Software.
Povezani tekstovi:
Šta je digitalni marketing i kako se odražava na poslovanje?

Digitalni marketing kao najvažniji korak svakog poslovanja.   Tabela sadržaja: Digitalni marketing …

Korona virus i digitalni marketing

Korona virus i digitalni marketing     Korona virus nas je sve …

Digitalno Pero reklamne kampanje

  Šta su digitalne reklamne kampanje?   Digitalne reklamne kampanje predstavljaju strategijski …