Šta je digitalni marketing i kako se odražava na poslovanje?

Posted on

Digitalni marketing kao najvažniji korak svakog poslovanja.

 

Tabela sadržaja:

Digitalni marketing – Definicija

Digitalni marketing – Istorija

Glavni razlozi uspešnosti digitalnog marketinga

Digitalni marketing i Internet Stvari (IOT)

Podela digitalnog marketinga

SEO – Search Engine Optimization / Optimizacija za pretraživače

SEM – Search Engine Marketing / Marketing pretraživača

Local – Lokalni digitalni marketing

Content marketing – Marketing pisanog sadržaja

SMM – Social Media Marketing – Marketing društvenih mreža

PPC Marketing – Pay Per Click – Plaćanje po ostvarenom kliku

Affiliate marketing

Email marketing

Da li je digitalni marketing bitan za startup kompanije?

Google digitalni marketing

Facebook digitalni marketing

Instagram digitalni marketing

YouTube digitalni marketing

Digitalni marketing – Definicija


Digitalni marketing predstavlja oglašavanje koje je isporučeno putem digitalnih kanala. Digitalni kanali mogu biti veb aplikacija, pretraživači, društveni mediji, mobilne aplikacije ili bilo koji drugi digitalni kanal. Još prostije rečeno,  digitalni marketing je bilo koja forma marketinga koja uključuje promocije na elektronskim uređajima i u digitalnom okruženju.

Digitalni marketing može biti online i offline, u oba slučaja je od velike važnosti.

 

Digitalni marketing – Istorija

 

Istorija digitalnog marketinga datira iz 80-ih godina prošlog veka. Mada određeni marketari pripisuju kreaciju digitalnog marketinga pronalazaču i naučniku Guglielmo Marconiju, za kojeg se smatralo (veći deo sveta i dalje smatra) da je izumeo bežični prenos radio talasa, odnosno radio uređaja, za malo upućenije činjenice idu u korist jednom od najvećih naučnika, i najblistavijeg uma u celokupnoj istoriji čovečanstva Nikoli Tesli, za kojeg je i sam američki vrhovni sud priznao/presudio da se svi Markonijevi patenti poništavaju i pripisuju upravo Nikoli Tesli. Veruje se da je digitalni marketing krenuo baš tada, sa prvim slanjem radio signala, radio emisijama i reklamama koje krase celokupnu istoriju radio prijemnika.

Zaobiđimo sada diskutabilne početke i vratimo se na temu. U toku 80-ih godina prošlog veka digitalni marketing je krenuo sa pojavom nekoliko bitnih tehnoloških kreacija kao što su:

 • 1981 – IBM je lansirao prvi personalni računar
 • 1986 – Američki nacionalni institut za standard (ANSI) usvojio je SKL kao standard
 • 1989 – Kapacitet skladišnog prostora računara bio je 100mb

 

To je bilo vreme kada su se dešavale bitne inovacije koje su učinile računarski sistem dovoljno naprednim da čuva informacije kupaca. Osamdesete godine prošlog veka su bile doba kada su kompanije prepoznale važnost građenja odnosa sa kupcima. Trgovci su sve više odustajali od ograničenih praksi koje su uključivale posredovanje na listi radi usvajanja marketinških baza podataka. Usled toga je 1986. godine kompanija za upravljanje kupcima ACT po prvi put bila odgovorna za lansiranje softvera za marketing bazu podataka. Ovaj softver je tada omogućavao skladištenje ogromnog obima podataka o kupcima.

Izvor: selligent.com

 

Glavni razlozi uspešnosti digitalnog marketinga


Kao preteče digitalnom marketingu, godinama su dominirali bilbordi koje smo mogli da vidimo na svakom koraku. To je i dalje slučaj, ali ne u tolikom broju. Razlog je neefikasnost takvog vida oglašavanja. Jednostavno je, platforme kao što su Facebook, Google ili bilo koja druga društvena mreža ili pretraživač koji kao sastavni deo svoje ponude imaju digitalni marketing, kontrolišu kome će se prikazivati oglasi, kada i u kom broju. Da budemo tačniji, digitalni marketari imaju tu kontrolu, ali im spomenute platforme pružaju oslonac, odnosno, daju tehničko rešenje. 

 

Digitalni marketing i Internet Stvari (IOT)

 

Da li ste znali da na svetu trenutno 4.5 milijardi ljudi ima pristup internetu, i da će se taj broj uskoro u mnogome povećati. IT preduzetnici, kao što je Elon Musk (kojem možete da se divite ili ne, ali ne može niko da ospori njegov uticaj na digitalni razvoj čovečanstva ) sa svojom kompanijom SpaceX šalju desetine hiljada Starlink satelita u nižu atmosferu naše planete kako bi napravili frekventno polje koje će koristiti 5G prijemnici za prikupljanje i procesuiranje informacija. Kakve to veze ima kada se spominje digitalni marketing? Odgovor je “internet stvari”. Oni koji nisu upoznati sa tim pojmom uskoro će moći pročitati više na našem novom blogu koji spremamo “Internet stvari – Uloga u razvoju čovečanstva” i saznati detalje jednog novog doba u našoj civilizaciji. Kada “internet stvari” postane realnost (krupnim koracima to i postaje) tada će sve kompanije želeti da imaju udeo u marketinškoj igri bez granica. Da, digitalni marketing će biti usko povezan sa “Internetom stvari” koji će na svakodnevnom, ( ne – čitaj sve trenutnom nivou ) pratiti naše ponašanje i digitalno/životni trag koji ostavljamo. Od namirnica koje će nam se nalaziti u frižideru, pa sve do ostataka u našoj kanti za smeće. Na osnovu toga će se vršiti (se vrši) analiza i prezentuju nam se proizvodi za koje određeni oglašavač smatra da će nam dobro doći. Kada nam nestane mleka u frižideru, dobićemo obaveštenje da nam nestaje mleka, a kao dodatna brižna sitnica novih pametnih frižidera, biće nam prikazana reklama koje mleko bismo mogli sledeće da kupimo. Danas je već praksa da se naš digitalni trag skladišti na serverima velikih kompanija kao što su Facebook, Google, Amazon itd. Svaki čovek na planeti ima svoj digitalni folder ličnosti koji algoritmima velikih korporacija omogućava da nam prikažu personalne oglase koji su prilagođeni baš nama i našoj ličnosti. Kao što možete videti digitalni marketing je veoma kompleksna pojava. Sigurni smo da vam se svima desilo mnogo puta da odlaskom na određeni sajt ili klikom na neki oglas u najkraćem mogućem roku budu prikazani oglasi te kompanije, brenda…

 

Ovde se radi o jednoj posebnoj oblasti digitalnog marketinga koja se zove “retargetiranje”. Kada digitalni marketar napravi određeni “funnel”, odnosno, kretanje toka određene marketinške strategije, on/ona ima opciju da posetioce reklamne stranice ili sajta, zabeleži i čuva podatke koje koristi za definisanje ciljne grupe. Zatim se podaci o tim osobama smeštaju u posebne liste, gde svaka ima određenu ulogu definisanu na procentu interakcije posetioca sa određenim brendom, uslugom ili proizvodom. Više o tome nekom drugom prilikom, za sada je bilo bitno da znate i to. Preskočili smo korak, hajde da se vratimo istim u nazad.

Izvor: justcreative.com

 

Podela digitalnog marketinga


Dva glavna stuba oslonca kada se spominje digitalni marketing su: online i offline digitalni marketing.

Najbitnije kategorije online digitalnog marketinga se mogu podeliti na nekoliko sledećih:

 

SEO – Search Engine Optimization / Optimizacija za pretraživače

 

SEO danas predstavlja jednu od najvažnijih stavki u pravilnom razvoju jednog veb sajta i poslovanja. Jednostavno objašnjeno, uz pomoć pravilno odrađene SEO optimizacije uspešno se rangirate na prvim stranicama pretraživača za određene ključne reči. Da ne bismo ulazili u detalje u ovom blog postu šta su ključne reči, kako se radi pravilna SEO optimizacija, i zbog čega je ona bitna, ostavićemo to za neki drugi članak. Za sada je bitno da znate da se prilikom SEO rangiranja vaš veb sajt pojavljuje na visokim pozicijama organski, odnosno, ne plaćate pretraživačima uslugu marketinga. Rangiranje se vrši autoritetom vaših veb stranica

 

SEM – Search Engine Marketing / Marketing pretraživača

 

Marketing pretraživača je možda najpribližniji izvornoj definiciji kada se spominje digitalni marketing. SEM marketing se deli na PPC, Local i Organic.

PPC digitalni marketing – Digitalni marketing u ovoj formi se vezuje za usluge kompanije Google. Definicija PPC marketinga jeste da se oglašivači nadmeću licitacijama za određene ključne reči/pojmove i da svaki put kada korisnik klikne na njihov oglas plaćaju naknadu. Oglasi se prikazuju na gornjem delu stranice iznad rezultata pretrage, i na donjem delu stranice ispod rezultata pretrage i uvek su obeleženi znakom “AD”.  Još jedan od bitnih uticaja na nizak CPC i generalno poziciju oglasa na pretraživaču je i “Quality score”, odnosno, kvalitet oglasa. Kvalitet digitalnog oglasa definiše puno faktora. PPC marketing je izrazito opširno polje kada se spominje digitalni marketing.

 

Local – Lokalni digitalni marketing

 

Digitalni marketing na lokalnom nivou se prikazuje kao mapa ka određenom prodajnom ili poslovnom objektu. Da bi se određeni objekat našao na mapi prilikom rezultata pretrage potrebno je da ispuni određene zahteve kompanije Google. Potrebna je pravilna postavka Google My Business platforme, kao i definisanje određenih pojmova vezanih za poslovanje. Naravno, stvari su mnogo komplikovanije od toga (jedna od lošijih strana kada se spominje digitalni marketing jeste kompleksnost) pa je najbolje da to prepustite digitalnim marketarima. 

Izvor: oberlo.com & trendymobiledesigns.net & peppermintcreate.com

 

Content marketing – Marketing pisanog sadržaja

Content marketing, ili marketing pisanog sadržaja je oblik digitalnog marketinga usmeren na stvaranje, objavljivanje i distribuciju sadržaja za ciljanu publiku. Koristi se za proširenje baze kupaca, ostvarivanje i/ili povećanje prodaja, povećanje svesti o brendu i slično. Kada se spominje digitalni marketing, onda je content marketing od velikog značaja. Ovakav vid digitalnog marketinga privlači potencijalne klijente i transformiše ih u kupce stvaranjem i deljenjem besplatnog sadržaja (mada, uvek trebamo čitati između redova, jer realno, ništa nije besplatno – uzajamna korist mora postojati i to content pisci dobro znaju).

 

Nekoliko primera content marketinga:

 1. Blog postovi
 2. Infografici
 3. Veb stranice
 4. Podcast emisije
 5. Video zapisi

 

Ovo je samo nekoliko primera marketinga pisanog sadržaja. Postoje takođe i white papers, e-knjige, aplikacije, predavanja, prezentacije i slično.

 

Od svih pomenutih primera digitalni marketing se ogleda baš u svim. Svaki od ovih primera digitalni marketing može učiniti efektnim alatom u promovisanju određenog brenda, proizvoda, usluge, poslovanja i sl.

 

Blogovi

su content forma koja je uveliko poznata celom svetu, ali ukoliko ste novi u ovome i tek započinjete svoj put onda ćemo vam ukratko i u ovome pomoći. Blogovi su pisana/edukativna i promotivna forma koja služi za edukaciju populacije na određenu temu ili pitanje. Kao rezultat toga, pretraživači definišu relevantnost sadržaja i rangiraju određeni blog post na više ili niže pozicije rezultata pretrage. Faktori koji utiču na to su mnogobrojni, i to je tema kojoj ćemo posvetiti posebnu pažnju u nekom od sledećih blogova.

 

Infografici

su grafikoni koji uključuju statistiku, i druge bitne informacije koje pomažu prilikom opisivanja određenih statičkih istraživanja. Infografici mogu biti izuzetno korisni kao sredstvo širenja vašeg kontenta po društvenim mrežama. Kreiranje infografika nije lako. Digitalni marketing je usko vezan sa infograficima. Da bi se infografik pravilno kreirao potrebno je istraživanje tržišta na određenu temu, potreban je dizajn i kreiranje marketinških kanala. U ostatku sveta kreiranje infografika se u zavisnosti od niše kreće oko 1.000$, ali često i značajnije više. Zbog čega, pitate se? Da bi se napravio jedan pravilan infografik potrebna je detaljna analiza određenog pojma, proizvoda, usluge, hipoteze, ideje itd. Sve to zahteva vreme, radnu snagu i naravno znanje. Nakon detaljne analize infografik se mora i dizajnirati tako da privuče pažnju potencijalnim klijentima, potrošačima ili jednostavno posetiocima određenog blog posta ili stranice veb sajta.

 

Veb stranice


Digitalni marketing na veb sajtovima se ogleda u razlici pravilno optimizovanih stranica u smislu contenta i stranica koje nisu optimizovane. Ono što mislimo pod tim jeste sledeće. Kada se veb stranica obogati content sadržajem ona privlači pažnju, usled bogatog sadržaja koji daje odgovor na određeno pitanje. Korisnici ostaju na stranici i istu dele na društvenim mrežama. Sadržaj smatraju relevantnim, a kada spominjemo digitalni marketing ništa nije važnije od relevantnog kontenta. Kada stranica nema adekvatan content sadržaj posetioci veb sajta odgovor traže na nekom drugom sajtu, a to nikako nije dobro ukoliko želimo da se naš veb sajt rangira na visokim pozicijama. Iskusniji marketari znaju da se taj pojam zove “bounce rate”. Za početnike ovaj pojam je bitan ukoliko želite da se bavite SEO optimizacijom. Opširnije o tome u nekom od naših sledećih blog postova.

 

Podcast emisije

Ovakav vid marketinške forme se vezuje za emisije koje se ogledaju u dužim video zapisima. Kroz podcast emisije se mogu prezentovati ideje, raditi intervjui sa gostima, prezentovati proizvodi i usluge. Mogućnosti su zaista neograničene. Jedan od inteligentnijih načina kada spominjemo digitalni marketing i podcast emisije jesu “free forms”, odnosno besplatne forme. One se ogledaju u davanju dragocenog znanja određenim ciljnim grupama koje se kasnije “naplaćuju” kroz email pretplate ili se ogledaju u povećanom broju knjiga kao direktna posledica praćenja određenog podcasta.

 

Video zapisi

Ovakav vid digitalnog marketinga koji se ogleda u korišćenju video zapisa je veoma efektan. Video zapisi privlače pažnju više od 50% u odnosu na sve druge forme. Kroz ovakav vid marketinga postižu se veoma pozitivni rezultati, ali naravno pre toga je potrebno osmisliti detaljan pristup određenoj tematici.

 

SMM – Social Media Marketing – Marketing društvenih mreža

 

SMM digitalni marketing, odnosno marketing društvenih mreža je forma digitalnog marketinga koja podrazumeva svakodnevne aktivnosti, pravilno osmišljene u formi marketinških strategija, koje će usmeriti veliki broj poseta ka određenoj stranici na određenoj društvenoj mreži ili veb sajtu. Ovakav vid digitalnog marketinga je veoma važan za jačanje svesti o brendu, proizvodu, usluzi ili podizanje svesti o bilo kojoj stranici i poslovanju.

Neka osnovna podela je na:

 1. Social Media Content Planning – Planiranje sadržaja
 2. Napredan društveni sadržaj
 3. Kreiranje prisutnosti brenda
 4. Društvene mreže kao vid promocije
 5. Praćenje konkurencije

 

 • Social Media Content Planning – Planiranje sadržaja

  Već smo spominjali koliko je sadržaj bitan, jedan od najbitnijih faktora za digitalni marketing, ako ne i najbitniji. Ovo takođe važi i za digitalni marketing društvenih mreža. Prilikom kreiranja social media strategije potrebno je kreirati marketinški plan. Potrebno je uraditi istraživanje ključnih reči, ali i istraživanje konkurencije. Uvek je potrebno pregledati konkurentske profile. Na osnovu njihovih poseta stranici, broja društvenih postova, kao i podela i lajkova možete steći uvid u njihov način razmišljanja i prekopirati na svoje poslovanje. Digitalni marketing zahteva kao prvi korak temeljno istraživanje.
 • Napredan društveni sadržaj

  Kada je u pitanju digitalni marketing društvenih mreža, content/sadržaj je ono što ga najviše definiše. Originalan content je veoma važan, često naši klijenti nisu toga svesni, čak i odbijaju savete. Do sada se pokazalo u svim slučajevima da im je takav poslovni pristup donosio isključivo negativne rezultate. Raznovrsan i bogat sadržaj ( takođe redovne objave ) pomažu brendu da sa relevantnim sadržajem privuku pažnju, da ga održe i ukoliko je sadržaj zaista kvalitetan, biće objavljen na društvenim profilima posetilaca.
 • Kreiranje prisutnosti brenda

  Korišćenje društvenih medija za marketing omogućava vašem preduzeću da projektuje imidž vašeg brenda na različitim platformama društvenih medija. Iako svaka platforma ima svoje jedinstveno okruženje, osnovni identitet vašeg preduzeća, bilo da je prijateljski, zabavan ili pouzdan, treba da ostane dosledan.
 • Društvene mreže kao vid promocije

  Marketing na društvenim mrežama savršen je kanal za deljenje najboljeg sadržaja vašeg veb sajta i blog posta sa čitaocima. Jednom kada izgradite lojalne sledbenike na društvenim mrežama, moći ćete da objavljujete sav svoj novi sadržaj i uverite se da čitaoci mogu odmah pronaći nove stvari. Pored toga, sjajan sadržaj bloga pomoći će vam da izgradite više pratilaca. Iznenađujuć je način na koji marketing pisanog sadržaja i marketing društvenih medija imaju koristi jedni od drugih.
 • Praćenje konkurencije

  Uvek je važno pripaziti na konkurente – oni mogu pružiti dragocene podatke za istraživanje ključnih reči i druge marketinške uvide na društvenim mrežama. Ako vaši konkurenti koriste određeni marketinški kanal ili tehniku na društvenim mrežama koji izgleda da im ide od ruke, razmislite da uradite istu stvar, ali učinite to bolje!

 

Social Media Marketing i plaćeni oglasi

Kada spominjemo digitalni marketing društvenih mreža, potrebno je staviti akcenat i na plaćene oglase. Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok su samo neke od platformi koje nude svoje usluge vezane za digitalni marketing. 

 

PPC Marketing – Pay Per Click – Plaćanje po ostvarenom kliku

 

PPC je model online oglašavanja u kojem oglašavači plaćaju svaki put kada korisnik klikne na jedan od njihovih onlajn oglasa.

Postoje različite vrste PPC oglasa, ali jedan od najčešćih tipova je plaćeni oglas. Ovi oglasi se pojavljuju kada ljudi vrše pretragu ili traže određenu informaciju (ukucavajući ključne reči) na mreži pomoću pretraživača poput Google-a, posebno kada obavljaju komercijalne pretrage, što znači da traže nešto da kupe. To može biti bilo šta, od pretraživanja na mobilnom uređaju (neko ko na svom telefonu traži „restoran u mojoj blizini“), preko pretraživanja lokalnih usluga (neko ko traži zubara ili prodavnicu kućnih ljubimaca) do nekoga ko kupuje poklon („Cveće za 8. mart“ “) ili vrhunska stavka poput softvera za preduzeća. Sve ove pretrage pokreću oglase sa plaćanjem po kliku.

U oglašavanju sa plaćanjem po kliku, preduzećima koja prikazuju oglase naplaćuje se samo kada korisnik zaista klikne na njihov oglas, pa otuda i naziv „plati po kliku“.

 

Affiliate marketing

Affiliate je veoma teško prevesti na naš jezik. Možda je najpribližniji prevod “posrednik”.

Affiliate (posrednički) digitalni marketing je online prodajna strategija koja omogućava vlasniku proizvoda da poveća prodaju omogućavajući drugima koji ciljaju istu publiku da zarade proviziju preporučujući proizvod drugima. Istovremeno, affiliate omogućava zarađivanje novca na prodaji proizvoda bez stvaranja vlastitih proizvoda.

 

Jednostavno rečeno, affiliate digitalni marketing podrazumeva preporuku proizvoda ili usluge deljenjem istog na blog, društvenoj mreži ili veb lokaciju. Affiliate/posrednik zarađuje proviziju svaki put kada neko izvrši kupovinu putem jedinstvene veze povezane sa njihovom preporukom. Ova prilika zasnovana je na učinku i može postati važan deo vašeg poslovanja ostvarivanjem zdravih prihoda.

 

Email marketing

je strategija digitalnog marketinga koja se zasniva na slanju e-pošte i razvijanju odnosa sa potencijalnim klijentima i kupcima. Pravilno kreirana i vođena strategija marketinga putem e-pošte pretvara potencijalne klijente u kupce, i pretvara kupce koji se prvi put pojavljuju u stalne kupce.

 

Dok su najbitnije kategorije kada se spominje offline digitalni marketing:

 • Radio marketing
 • TV marketing
 • Telefonski marketing


Mada se offline marketing deli na još više kategorija, ali ćemo o tome nekom drugom prilikom.

Da li je digitalni marketing bitan za startup kompanije?

 

Kratak i jednostavan odgovor je DA! Ukoliko razmislimo malo dublje, digitalni marketing je alat uz pomoć kojeg možemo približiti naš proizvod i/ili uslugu velikom broju ljudi. Lepota digitalnog marketinga nije samo u tome da za određeni brend čuje što veći broj ljudi, već se takođe ogleda u tome da možemo reklamne oglase, poruke i sve vezano za digitalni marketing približiti uskom krugu ljudi za koje smatramo da su naša ciljana grupa. Kada se pokreće bilo koji vid poslovanja, nema ništa važnije od toga. Potrebno je razmišljati o pravilnom ulaganju, potrebno je usmeriti finansije na maksimalno strateški isplaniran način koji će određeni brend podići na “sledeći nivo” i obezbediti uspešan povrat investicija, odnosno ROI. To je termin od velikog značaja kada spominjemo digitalni marketing.


ROI” ili povraćaj ulaganja uobičajeni je poslovni termin koji se koristi za identifikovanje prošlih i potencijalnih finansijskih prinosa. Menadžeri i rukovodioci gledaju na povraćaj ulaganja u projekat ili poduhvat, jer ova mera ukazuje na uspešnost. Često izražena kao procenat ili odnos, ova vrednost opisuje bilo šta, od finansijskog povrata do povećane efikasnosti.”

Sada kada smo ukratko opisali ROI, hajde da pogledamo uticaj koji digitalni marketing ima na startup kompanije još malo dublje. Ukoliko pokrećete poslovanje, svesni ste da je potrebno napraviti detaljan biznis plan. Svaki biznis plan bi trebao imati i razvijen marketinški plan. Marketinški plan bi po nekom pravilu trebao imati razvijenu “funnel” strategiju. Takva strategija je ništa drugo nego planiranje putanje reklamnih kanala. Da li ćete za određenu reklamnu kampanju izabrati samo Facebook platformu ili i Instagram, gde ćete dalje usmeravati posetioce landing stranice? To su neka od pitanja o kojima ćemo opširnije govoriti nekom drugom prilikom, sada bismo želeli da vam skrenemo pažnju na još nekoliko bitnih stvari za pokretanje poslovanja.

 

Google digitalni marketing

 

Google oglašavanje predstavlja jednu od, ako ne i najkompleksniju formu marketinga današnjice. Jedna od najčešćih formi oglašavanja na Google platformi jeste Google Search oglašavanje. To je forma oglasa koja se koristi kako bi se određene ključne reči po vašem izboru našle iznad  ili ispod rezultata pretrage. Odnosno, kada neko kuca ključnu reč “prodaja patika”, ukoliko je to vaša grana poslovanja imate mogućnost da licitirate za tu ključnu reč. Nakon detaljne analize svih konkurenata koji licitiraju za tu ključnu reč, Google algoritmi vrše procenu koja kompanija je najbolje optimizovala stranicu, i ponudila najviše para za pomenutu ključnu reč. Zatim se u skladu sa procenom parametara vrši rangiranje, odnosno, postavljaju se oglasi u skladu sa svim odgovarajućim faktorima na određene pozicije. Pozicija broj 1 na prvoj Google stranici odnosi 35% svih klikova za određenu ključnu reč. To je zaista veliki broj uzimajući u obzir da dnevne pretrage za određene pojmove mogu da se ogledaju u hiljadama ili desetina hiljada. To naravno nije najvažniji faktor kada se spominje digitalni marketing. Često se dešava da za određene ključne reči ima svega nekoliko desetina pretraga na mesečnom nivou, ali kada su u pitanju skupoceni proizvodi ili usluge ( prodaja dijamanata), onda je veoma bitno da se nalazite na prvoj poziciji Google, Bing, Yahoo ili bilo kojeg drugog pretraživača.

 


“Nekoliko uspešnih konverzija može isplatiti angažovanje marketinške agencije.”Conversion”, odnosno konverzija, predstavlja određeni cilj koji definišemo na osnovu naših marketinških strategija. Recimo, “cilj” može biti popunjavanje kontakt forme, prijavljivanje na našu email listu ili ostvarena prodaja. Na osnovu uspešnosti konverzija definišemo i uspešnost reklamnih kampanja, mada nije uvek to slučaj. Određene marketinške kampanje za cilj imaju usmeravanje što većeg broja poseta na određenu landing stranicu.

Landing Page” – predstavlja prvu stranicu na koju posetioci “slete” odnosno posete u reklamnom funnelu. To je prva stranica koju posetioci vide na putu do ostvarivanja nekih naših unapred definisanih ciljeva/konverzija.

 

Facebook digitalni marketing

 

Kada se spominje marketing na Facebook društvenoj mreži, on obuhvata neke od sledećih tipova oglasa:

Ovo su samo neke od putanja koje možemo izabrati prilikom kreiranja strategije za digitalni marketing. Ova podela nije isključivo vezana za Facebook društvenu mrežu. Svaka digitalna platforma koja nudi usluge digitalnog oglašavanja ima veliki broj opcija koji vam može pomoći da unapredite svoje poslovanje ili da bankrotirate ukoliko niste dovoljno pažljivi. 

 


Digitalno Pero vam nudi svoje usluge kreiranja marketinških strategija. Prepustite poverenje našem iskusnom timu kako biste mogli da se posvetite nekim drugim važnim strategijama bitnim za vaše poslovanje”


 

Instagram digitalni marketing

 

Sa više od 500 miliona aktivnih korisnika, Instagram je najpopularnija platforma za vizuelni marketing u današnjem okruženju društvenih medija. Digitalni marketinški stručnjaci moraju biti sposobni da savladaju Instagram marketing da bi se povezali sa novim generacijama, ispričali vizuelne priče svojih brendova i istakli prisustvo na vizuelnim medijima. Savladavanje načina povezivanja sa Instagram tržištem, međutim, predstavlja izazov za mnoge marketate.

 

Osnove Instagram marketinga

Marketing na Instagramu zahteva osnovno razumevanje načina na koji platforma funkcioniše. Verovatno znate osnove. Ako niste upoznati, evo suštine: korisnici snimaju i dele fotografije ili video zapise sa natpisom, zauzvrat, njihova zajednica sledbenika može da stupi u interakciju sa objavom tako što će im se svideti, ostaviti komentar ili ga sami ponovo podeliti.

Fokus na analitiku: Da biste istinski razumeli marketing na Instagramu, od ključne je važnosti da napravite pametne analize povratnih informacija. Nemojte samo objavljivati sadržaj i nadati se da će se uspešno prikazivati i deliti- koristite alat za analitiku Instagram-a koja će vam pomoći da objektivno izmerite učinak vašeg sadržaja. Ti podaci mogu vam pomoći da napravite promišljeniju i efikasniju strategiju. Kao i na svim drugim reklamnim platformama, što veći pristup podacima imate, to ćete biti bolje pripremljeni da pružite ono što vaša publika zaista želi.

Eksperimentišite! Vaša sledeća kampanja na Instagram platformi trebala bi se u potpunosti posvetiti eksperimentisanju. Uz širok spektar potencijalnih subjekata, fotografskih izbora i različitih načina povezivanja sa publikom, eksperimentisanje sa vašom strategijom na Instagram-u pomoći će vam da se najefikasnije povežete sa potencijalnim kupcima.

 

YouTube digitalni marketing

 

Jedna od bitnijih formi digitalnog marketinga se odvija na YouTube platformi. Postoje različita istraživanja koja govore u korist da video zapisi zadržavaju pažnju korisnicima  u 50% više slučajeva nego slike ili bilo koja druga forma. Upravo to je razlog da posvetite vašu pažnju kreiranju interesantnom i informativnom video sadržaju. To često nije lako jer zahteva angažovanje profesionalnih studija za kreiranje i obradu video sadržaja. Ukoliko želite sami da kreirate, opet se od vas zahteva da uložite u opremu, ali ipak postoje načini da kreirate interesantan kontent i sa ne tako velikim budžetom. Mobilni telefoni danas imaju kamere i rezolucije koje do pre 5 godina nismo mogli ni da zamislimo. To nam u mnogome olakšava da iskoristimo pun potencijal YouTube digitalnog marketinga. 

Postoji organski način plasiranja video sadržaja i privlačenja potencijalnih potrošača i/ili klijenata, ali postoji i plaćeni. Oba načina imaju svoje prednosti i mane. Sa jedne strane, kada radite organsko rangiranje i privlačenje pažnje na vaš kontent, potrebno je uložiti mnogo truda u razvijanje ideje, strategije i kreiranje samog sadržaja. Generalno je ovo sporiji put razvijanja poslovanja, ali na duže staze isplatljiviji, jer kada se jednom rangirate na određenim pozicijama, na vama je da samo održavate te pozicije. Sa druge strance tu je plaćeni YouTube digitalni marketing. Prečica do uspeha koja zahteva finansijsko ulaganje, ali ne samo i to. U oba slučaja morate uložiti vreme, energiju i posvećenost kako biste kreirali kvalitetan video sadržaj, ali prilikom plaćenog YouTube oglasa možete prikazati vašu reklamnu poruku potencijalno enormno velikom broju ljudi za veoma kratak vremenski period.


Naša je preporuka da kreiranje i vođenje takvih reklamnih kampanja prepustite profesionalcima kao što je Digitalno Pero. Za privlačenje velikog broja poseta, i usmeravanje ka određenoj lokaciji na netu (ili van njega), potrebno je zaista veliko iskustvo i znanje. Možete uvek probati sami, ali samo razmislite koliko bi vam vremena otišlo da savladate samo jedan digitalni oglas. To je vreme koje možete da uložite u neke druge stvari bitne za vaše poslovanje kao što su uređenje vašeg tima.

 

Nadamo se da smo vam barem malo približili digitalni marketing i probudili želju za unapređenjem vašeg brenda, bloga, e-commerca ili bilo kojeg online vida poslovanja.

 

Moje ime je Nenad Radaković, kreator sam ovog blog posta (kao i sajta na kojem se nalazi), i tu sam da vam pomognem sa svim pitanjima koji se tiču teme digitalnog marketinga.

Srdačan pozdrav.

 

Jedan od najuticajnijih digitalnih marketara Seth Godin u podcast emisiji London Real.

Autor teksta:
Nenad Radakovic

Nenad Radakovic

Full-stack digitalni marketing stručnjak

Pogledaj profil
Nenad Radaković je full-stack digitalni marketing stručnjak i osnivač Digitalnog Pera. Intenzivno je posvećen svim oblastima digitalnog marketinga, o kojima je pisao na sajtu. PPC, CRO, SEO, copywriting and content writing su samo neke od usluga koje su ga dovele do klijenata kao što su Aleksandar Stanic, Webiz, Kozmo, Minut za mene, ZenQ, DNK Test, Guaranteed Software.
Povezani tekstovi:
Šta je digitalni marketing i kako se odražava na poslovanje?

Digitalni marketing kao najvažniji korak svakog poslovanja.   Tabela sadržaja: Digitalni marketing …

Korona virus i digitalni marketing

Korona virus i digitalni marketing     Korona virus nas je sve …

Digitalno Pero reklamne kampanje

  Šta su digitalne reklamne kampanje?   Digitalne reklamne kampanje predstavljaju strategijski …